VUK Genel Tebliği (Sıra No: 397)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 447)

4 Nisan 2015 CUMARTESI Resmî Gazete Sayi : 29316
TEBLIG
Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

 

VERGI USUL KANUNU GENEL TEBLIGI (SIRA NO: 397)’NDE DEGISIKLIK

YAPILMASINA DAIR TEBLIG (SIRA NO: 447)

4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununun1 ilgili maddelerinin verdigi yetki çerçevesinde yayimlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi (Sira No: 3972)’nde asagidaki düzenlemelerin yapilmasina gerek duyulmustur.

1. Tebligin “5.1.1. Bilgi Islem Sistemlerinin Entegre Edilmesi Yoluyla Kullanim” baslikli bölümünün ikinci paragrafi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Bununla birlikte mükellefler, elektronik fatura gönderme ve alma islemlerini teknik yeterlilige sahip, Baskanliktan özel entegrasyon izni almis mükelleflerin bilgi islem sistemi vasitasiyla da gerçeklestirebilirler. Özelentegrasyon izni almak isteyen mükellefler, e-Fatura Uygulamasina basvuru için gerekli belgelerin yaninda özel entegrasyon talebini içeren bir dilekçe ve ekinde Özel Entegrasyon Bilgi Islem Sistem Raporu (BIS) ile Baskanliga basvuru yapacaklardir. Özel entegrasyon yapmak isteyen mükelleflerin www.efatura.gov.tr internet adresinde yayimlanan teknik kilavuzlara uygun bilgi islem altyapisini kurmalari zorunludur. Baskanliktan izin alan özelentegratörler, hizmet verdikleri mükelleflere ait e-fatura bilgilerini e-fatura olusturma, imzalama, gönderme ve alma amaci disinda kullanamaz ve isleme taraf olanlarin yazili izni olmaksizin üçüncü kisilerle paylasamazlar. Özelentegratörler bu faaliyetleri kapsaminda elde ettigi ticari sir niteligindeki e-fatura bilgilerinin güvenliginden ve gizliliginden sorumludurlar. Bu amaca aykiri olarak isleme taraf olmayan üçüncü kisilerle e-fatura bilgilerini paylastigi tespit olunan özel entegratörlerin diger Kanunlarin öngördügü cezai sorumluluklari disinda ayrica Baskanlik tarafindan özel entegratörlük izinleri iptal edilebilir. Baskanlik ayrica özel entegrasyon yapan mükellefler için ilave yükümlülük belirlemeye ve istediginde ulusal ve uluslararasi standartlara uyma zorunlulugu getirmeye yetkilidir. Mükellefin, elektronik fatura gönderip alma islemini özel entegrasyon izni alan mükelleflere ait bilgi islem sistemi vasitasiyla gerçeklestirmesi, muhafaza ve ibraz ödevlerini ortadan kaldirmaz. Elektronik fatura gönderip alma isleminde kullanilan bilgi islem sistemi yazilim ve donanim alt yapisinin Türkiye Cumhuriyeti sinirlari içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarinin geçerli oldugu yerlerde bulunmasi zorunludur. Özel entegrasyon izni alan mükelleflerin listesi www.efatura.gov.tr internet adresinden yayimlanacaktir.”

  1.  Tebligin “6. e-Faturanin Muhafaza ve Ibraz Yükümlülügü” baslikli bölümünün besinci paragrafi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Baska mükelleflere ait elektronik faturalari saklama hizmeti verenler, elektronik fatura uygulamasini bilgi islem sistemlerinin entegrasyonu yöntemiyle kullanmak zorundadir. Elektronik Fatura Saklama Hizmeti verecek mükelleflerin Baskanliga “Elektronik Fatura Saklama Hizmeti Basvuru Formu ve Taahhütnamesi” ile basvuru yaparak saklama izni almalari zorunludur. Bu amaçla basvuru yapacak mükelleflerin basvuru dilekçesi ekinde Bilgi Islem Sistem Raporunu (BIS) göndermesi gerekmektedir. Baskanliktan saklama hizmeti verme izni alan kuruluslar, hizmet verdikleri mükelleflere ait e-fatura bilgilerini saklama/muhafaza amaci disinda kullanamaz ve isleme taraf olanlarin yazili izni olmaksizin üçüncü kisilerle paylasamazlar. Saklama Hizmeti veren kuruluslar, bu faaliyetleri kapsaminda elde ettigi ticari sir niteligindeki e-fatura bilgilerinin güvenliginden ve gizliliginden sorumludurlar. Bu amaca aykiri olarak isleme taraf olmayan üçüncü kisilerle e-fatura bilgilerini paylastigi tespit olunan saklama hizmeti veren kuruluslarin diger Kanunlarin öngördügü cezai sorumluluklari disinda ayrica Baskanlik tarafindan saklama hizmeti verme izinleri iptal edilebilir. Baskanliktan elektronik fatura saklama hizmeti izni almadan saklama yapilmasi Baskanlik nezdinde hüküm ifade etmez. Saklama izni alan mükelleflerin listesi www.efatura.gov.tr internet adresinde yayimlanmaktadir. Saklama kosullari ve saklama hizmeti verecek mükellefin uymasi gereken diger kurallar www.efatura.gov.tr internet adresinde yayimlanan teknik kilavuzlarda açiklanmistir.”

  1.  Tebligin “9. Sorumluluk ve Cezai Müeyyideler” baslikli bölümü asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Baskanlik tarafindan bu Tebligde ve www.efatura.gov.tr internet adresinde yayimlanan teknik kilavuzlarda yer alan usul ve esaslara aykiri biçimde e-Fatura düzenleyen mükellefler hakkinda, isledikleri fiile göre Vergi Usul Kanununda öngörülen cezalar uygulanir.

Mükellefler, e-Fatura Uygulamasi kapsaminda olusturduklari elektronik belgelerde yer verdikleri bilgilerin gerçek duruma uygunlugunu saglamaktan sorumlu olup, bu çerçevede Baskanligin herhangi bir sorumlulugu bulunmamaktadir.

e-Fatura düzenleme yetkisi bulunan mükelleflerin gerek kendi sistemlerinde gerekse e-Fatura Uygulamasinda meydana gelebilecek ariza ve kesinti durumlarinda fatura düzenleyebilmek için yeteri kadar basili kagit fatura bulundurmalari zorunludur.

Baskanlik, gerek görmesi halinde uygulamadan yararlanan mükelleflerin bilgi islem sistemini/sistemlerini denetleme yetkisine sahiptir. Bu denetimler sirasinda mükellefler, gerekli her türlü imkâni (uygun donanim ve yazilimlar, terminallere ulasim izinleri ve uzman personel gibi) saglamak zorundadir.

Mükellefler, bilgi islem sistemini/sistemlerini olusturan yazilim, donanim, dosya, dokümantasyon ve diger unsurlari, hiçbir sekilde kismen veya tamamen vergi inceleme elemanlarinin ve Baskanlikça görevlendirilecek personelin erisimini ve denetimini engelleyecek bir sözlesme veya lisansa konu edemez.

Bu Teblig kapsaminda bilgi islem sistemlerinin entegrasyonu yöntemiyle elektronik fatura uygulamasindan yararlanan mükellefler, sistemlerini kesintisiz 7 gün 24 saat fatura ve ilgili mesajlari alabilir ve gönderebilir halde açik tutmak zorundadirlar. Mücbir sebepler disinda bu zorunluluga uymayan mükelleflerin entegrasyon izinleri iptal edilecek olup, Baskanlik tarafindan portal hesaplari otomatik olarak açilacaktir. Entegrasyon izni iptal edilen ve portalhesaplari açilan mükellefler isterlerse Baskanliktan izin almis bir özel entegratör ile de anlasabilir ve elektronik fatura uygulamasini özel entegrasyon yöntemi ile de kullanabilirler.

Bilgi islem sistemlerinin entegrasyonu yöntemiyle elektronik fatura uygulamasindan yararlanan mükellefler, sistemleri üzerinde yapacaklari bakim, onarim, gözden geçirme vb. islemler nedeniyle sistemlerine erisim kesintiye ugrayacak ise bu kesintiden önceki üç isgünü içerisinde hangi tarihte ve ne kadar süreyle sistemlerinin kesintiye ugrayacagini Gelir Idaresi Baskanligi’na bildirmekle yükümlüdürler. Kesinti süresi hiçbir surette iki günü asamaz.

Elektronik fatura uygulamasina dâhil olan mükelleflerin elektronik fatura uygulamasina kayitli olan diger mükelleflere düzenleyecekleri faturalarin elektronik fatura olmasi zorunludur. Bu zorunluluga uymayan mükellefler hakkinda Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanacaktir.

Elektronik fatura uygulamasina dâhil olan mükelleflerin, elektronik fatura uygulamasina kayitli olan diger mükellefler tarafindan gönderilen elektronik faturalari almalari zorunludur. Bu zorunluluga uymayan mükellefler hakkinda Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinde belirtilen fatura almayan mükelleflere tatbik olunan cezai hükümlerin uygulanacagi tabiidir.”

Teblig olunur.